Konstföreningens höstsalong i Mums-lokalen är inledd. Juryn har valt ut 85 av 140 verk att pryda väggarna i industrilokalerna.

Det är tredje året vi arrangerar en jurybedömd salong och den växer för varje år, säger Sture Nyberg ordförande i Åtvidabergs konstförening. Föreningen skickade ut närmare 150 inbjudningar och 45 konstnärer anmälde intresse att ställa ut. Tidigare under veckan valdes vilka tavlor och skulpturer som passar till årets utställning. Det är enerfaren jury som sållat bland 140 konstverk: Maria Silfverhielm, textilkonstnär och lektor vid Linköpings Universitet, Stellan Ekegren, konstnär, och Lars Ove Östensson, chef för konsthallen Passagen i Linköping.

Det kan kännas hårt att inte komma med, men man ska veta att det sällan är fråga om kvalité. Vilka som väljs ut handlar oftast om att de stämmer in i helhetsbilden säger Sture Nyberg. Att få med sitt konstverk i en jurybedömd salong är meriterande. Genom att bjuda in till salongen stöttar vi konstnärer som föreningen har kontakt med, säger Sture Nyberg.

En som lyckats få med två alster är Rolf U Karlsson. Han är medlem i konstföreningen och har också bidragit till feng shuin under årets salong. Jag har hängt upp alla utvalda verk som vi ser. Det gäller att få ihop det så att varje tavla eller skulptur får lysa för sig själv, säger han. Generellt tycker jag att nivån blivit högre och högre för varje år, säger Rolf U Karlsson.

Vernissagen hölls i lördags och utställningen i Mums-lokalen pågår till och med fredag den 21 oktober

Corrren 2016-10-17, Linn Moberg